Morela

  • Nazwa: Morela
  • Pochodzenie: Polska
  • Zastosowanie w kuchni: Świetnie smakują w sałatkach, także wytrawnych, pasują do mięs (np. jako farsz). Są znakomitym dodatkiem do ciast, deserów, pierogów, knedli.
  • Ciekawostka: Odkryte niedawno właściwości tych pestek, sprawiają, że produkt ten znajduje szerokie zastosowanie. Zmielone jądra pestek moreli stosuje się profilaktycznie i leczniczo. Można dodawać je do potraw zimnych i ciepłych, a także powideł i dżemów. Jądra pestek moreli stosuje się także zewnętrznie w formie okładów przykładanych do miejsc, w których są guzy. Ze względu na przeciwzapalne i kojące działanie amigdaliny, okłady takie stosuje się również w leczeniu otwartych ran i stanów zapalnych skóry.

Green Fresh
Hurtownia warzyw i owoców
Wszystko dla gastronomi
Darmowe dostawy dla warszawy i okolic
Zamówienia 510 510 310

Szybki kontakt