Korzeń pietruszki - zastosowanie w kuchni, razem z marchewką, selerem, porem i natką pietruszki - wchodzi w skład tzw. włoszczyzny, na bazie której przygotowuje się wywar do zup. Może stanowić dodatek do twarożków, warzywno-makaronowych zapiekanek, potrawek, a nawet do owoców morza.
Ciekawostka; Korzeń pietruszki jak narkotyk?
Mirystycyna daje efekty podobne do tych, które pojawiają się po zażyciu marihuany - suchość w ustach, euforię, wzmożoną wesołość. Mogą pojawić się także halucynacje. W korzeniu pietruszki jest jej niewiele, ponieważ zawartość olejku w korzeniu wynosi zaledwie 0,3-0,5 proc. Znacznie więcej mirystycyny można znaleźć w nasionach i owocach pietruszki, w których zawartość olejku wynosi nawet 5 proc. Tego powodu szef rosyjskiej federalnej służby Rospotrebnadzor wpisał pietruszkę na listę roślin zawierających substancje narkotyczne, a jej uprawy są nadzorowane.