By potrawy z ziemniaków były smaczne, musimy przygotować je z odpowiednich odmian.
Na sałatki najlepsze są kartofle zawierające mało skrobi, na placki natomiast - sypkie.
W naszych sklepach i na bazarach najwięcej jest odmian tzw. wszechstronnie użytkowych, typu irga, irys, ibis czy mila.
Jeśli nie wiemy, do czego najlepiej nadają się kupione przez nas ziemniaki, przeprowadźmy prosty test. Przekrójmy kartofel w poprzek i przez chwilę pocierajmy o siebie obydwie połówki. Jeżeli pojawi się woda, to znaczy, że ziemniak jest twardy, najbardziej odpowiedni na sałatki, zapiekanki i do smażenia. Natomiast gdy oba kawałki się kleją, możemy zrobić kopytka, pyzy lub piure.
Jak poznać dobre ziemniaki?
Wszystkie kartofle danego gatunku powinny mieć podobną wielkość, barwę i fakturę łupiny.
Gładka skórka świadczy o wysokiej jakości ziemniaków. Im bardziej chropowata łupina, zróżnicowana wielkość oraz kształt kartofli, tym większe prawdopodobieństwo, że przy ich uprawie przesadzono z nawożeniem gleby. W konsekwencji ma to zgubny wpływ i na smak, i na skład.
Green Fresh Hurtownia warzyw i owoców Wszystko dla gastronomi Darmowe dostawy dla warszawy i okolic Zamówienia 510 510 310